2 MAHALLE 3 CAMİİ
2 mahalleden oluşan Namazgah köyünde 203 hane bulunmakla beraber köyün nüfusu 1.200’dür. Namazgah’ta dikkat çeken ayrıntı ise diğer köylerde mahalle ya da 2 mahalle başına 1 cami düşerken Namazgah’ta ise 2 mahallede 3 camii bulunmasıdır.
    
ALİMOĞLU NAMAZ KILDI, KÖYÜN ADI BELLİ OLDU
Köye ilk yerleşimin 1800’lü yıllarda başladığı sanılmaktadır. Namazgah kelime anlamı olarak ‘namaz kılınan yer’  manasına gelmektedir. Buradan yola çıkarak köyün isminin nereden, nasıl geldiği ile alakalı rivayetler de oluşmuştur. 
Bunlardan en bilinen rivayete göre; köydeki ilk yerleşim dönemlerinde ‘Alimoğlu’ adı ile bilinen bir kişinin ‘Körükyanı’  diye bilinen mevkide sürekli namaz kılmakta olduğundan ve burada da Kıble’yi işaret eden dikilitaş olduğundan dolayı köye Namazgah adı verilmiştir.
    
NAMAZGAH'TAN YILDIZLAR ÇIKTI
1950’li yılların başlarına kadar Hacımusa’ya bağlı olan köy, köylülerin mesafe uzaklığından dolayı şikayetçi olmaları  nedeni ile ayrılmış ve bağımsız bir köy olmuştur.
Namazgah köyünde taşımalı eğitim sistemi uygulanmamakta olup köyde 8 yıllık ilköğretim okulu bulunmaktadır. Namazgah  köyü İlköğretim okulu kız öğrencileri atletizm yıldızlar dalında İl birinciliği, Samsun’da gerçekleşen Türkiye Atletizm müsabakalarında da  3’üncü gelerek hem köyün hem de Gökçebey ilçesinin gururu olmuştur.

Namazgah’da bir sağlık evi mevcut olup bir ebe hizmet vermektedir. Önemli ya da aciliyet gerektirmeyen sağlık sorunları için Gökçebey’de  bulunan sağlık kuruluşlarına müracaat edilmektedir.

NAMAZGAH'IN MANGANEZ MADENİ YOK SAYILDI
1940-45 yılları arasında köy sınırları içerisinde Manganez madeni bulunuyor ve bu madende 50 kişi çalışıyordu. Buradan çıkan maden  demir-çelik fabrikalarında kullanılıyordu. Fakat bu maden günümüzde pasif durumdadır. 
Namazgah’ta da diğer köylerde olduğu gibi nüfusun büyük bir bölümü orta yaş üstü ve emekli kesimden oluşmaktadır. 
Köyün geçimini tam manası ile karşılıyor olmasa da köyde çiftçilik ile 
uğraşıldığı gibi Sınırlı Sorumlu Orman Kalkınma Kooperatifi de az sayıda çalışanına geçim olanağı sunmaktadır.
     
YEŞİL DENİZ BÜYÜLÜYOR
Namazgah Köyüne Gökçebey’in Merkez İlçesi'nde bulunan benzin istasyonunun solundan yukarı doğru ilerlenmektedir. 
Alimoğlu ve Zaimoğlu adlı iki mahallesi bulunan köy sınırları içerisinde kullanılan yolların neredeyse tamamı bozuk olup köyün  içerisinde çok sayıda yer yer yükselen küçük tepecikler bulunmaktadır. Köyün Kurtdamı mevkiine giden yol aynı zamanda köyün en yüksek  bölgesi olması özelliğini taşırken, burasının bir tarafından bakıldığında, Saraçlar Köyü, Aktarla Köyü ve Boduroğlu net  görülebilmektedir. Ayrıca bu mevkiden karşı tarafa kadar uzanan ‘yeşil deniz’ denilebilecek bir güzellik bakan gözleri büyülemektedir.
Kurtdamı mevkisinin hemen üstünde bulunan yükseltiden bakıldığında tam karşıda ilçenin de en yüksek tepesi olma özelliği taşıyan,  ağaçların ve bitki örtüsünün oldukça sık olduğu bir ormanı da kucaklayan Kara Salih tepesi bulunmaktadır.

DOĞAL KONFOR ALANI 
Namazgah ve çevresi treeking ve tırmanış aktiviteleri adına oldukça elverişli olduğu gibi yakınından geçmekte olan dere yatakları ve irili  ufaklı şelaleleri ile görenleri büyüleyebilecek güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır. Kamp için uygun arazilere sahip olan köyde  çok sayıda piknik alanı da mevcuttur
Gökçebey ilçesinin çevresini saran 8 tepeden en yüksek olan Kara Salih Tepesi, Namazgah köyünün Kurtdamı mevkiinden net olarak  görülebilmektedir. Kara Salih Tepesinin yanı sıra Namazgah’ın Kurtdamı mevkiinden, Bodaç Köyü ve Tepeköy de görülebilmektedir.

Namazgah'ta çok sayıda eski mezar yapısı bulunmakla beraber, köyün birçok bölgesinde metrelerce derinlikte kazılmış kaçak define kazıları mevcuttu.
       
Özellikle Karasalih Tepesi'ne oldukça yakın olan Namazgah Köyüne bu tepeden ve çevredeki diğer ormanlık tepelerden zaman zaman kurt, çakal ve ayı indiği görülmüştür. Köy yaşayanları tarafından anlatılanlara göre, köyde büyük bir ayı yakalanmış ve Çanakçılar’ın  fabrikasının sınırları içerisinde kurulu olan hayvanat bahçesine teslim edilmiştir.
Namazgah Köyü Zonguldak’a 55 km, Gökçebey’e 9,5 km, Devrek’e 30 km, Çaycuma’ya 29 km, Ankara’ya 250 km ve İstanbul’a 400 km uzaklıktadır.

SİZİ AYILA YERLE..
EDİTÖRÜN NOTU;
"Namazgah Köyünde çıktığımız bir tepeden Kara Salih Tepesi'ne bakıyorduk. Arada bir dere vardı. 
Kara Salih Tepesi'nde Kara Salih'in mezarından bahsedilmişti. Orayı mutlaka görmeliydik. Dere kıyısında bir mağara vardı. 
Genelde bu mağarada kış uykusuna yatan ayılar bulunuyordu. Ve bunu bilen Namazgah sakinleri  o tepeye hareket etmeye yeltendiğimizde bize şöyle demişti; "Oraya gitmeyin uşaaam. Sizi ayılaa yerleeee"

UMUT ŞEKERCİ İLE KÖYLER ARŞİVİNDEN 2019

NAMAZGAH KÖYÜ VE NAMAZGAH KÖYÜ'NDEN DİĞER KÖYLERİN GÖRÜNÜMÜ