Üniversite öğrencilerinin istihdam edilebilirliğini artıracak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplinini kazandırmak amacıyla devlet üniversiteleri ile düzenlenecek olan İŞKUR Gençlik Programı başlıyor!

Program kapsamında üniversite öğrencileri üniversite bünyesinde çeşitli alanlarda haftada en fazla 3 gün çalışarak hem iş tecrübesi kazanacak hem de cep harçlığını (günlük 1.083 TL )  çıkaracak  !

İşte Program detayları:

İŞKUR Gençlik Programı nedir?

İŞKUR Gençlik Programı; Üniversite öğrencilerinin istihdam edilebilirliğini artıracak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplinini kazandırmak üzere Türkiye İş Kurumu tarafından 10.12.2003 tarihli ve 25326 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun ekli listesinde yer alan devlet üniversiteleri ile iş birliği yapılarak düzenlenen ve işgücü uyum programı uygulaması olan bir aktif işgücü programıdır.

İŞKUR Gençlik Programı Katılım Şartları Nelerdir?

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) Kuruma kayıtlı olmak,

c) 18 yaşını tamamlamış olmak,

d) Program talep tarihinden önceki bir yıl içerisinde ve programın fiilen başlayacağı tarihe kadar yüklenicinin veya bağlı, ilgili, ilişkili ve yan kuruluşlarının çalışanı olmamak,

e) Başvuru tarihinden önceki son bir aylık sürede 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmak veya sigortalı sayılmamak,

f) Başvuru tarihi itibarıyla 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesi kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmak veya sigortalı sayılmamak,

g) Hane gelir şartını sağlamak (hane içi gelirin asgari ücretin 2 katını aşmaması) ,

ğ) Kurum tarafından sunulan aktif işgücü veya işsizlik sigortası programlarının yararlanıcısı olmamak,

h) Yüklenici üniversitenin öğrencisi olmak (açık öğretim veya uzaktan öğretim öğrencisi olmamak kaydını dondurmuş ve/veya pasif durumda olmamak)


şartları aranır.

TİMBİR’DEN GMİS’E ZİYARET TİMBİR’DEN GMİS’E ZİYARET

 
İŞKUR Gençlik Programı Uygulanabilecek Faaliyet Alanları Nelerdir?

a) Sürdürülebilir Kampüs Faaliyetlerinin Desteklenmesi;

b) Kampüs Altyapı ve Bakım Faaliyetlerinin Desteklenmesi;

c) Sosyal ve Kültürel Faaliyetlerin Desteklenmesi;

ç) Akademik ve İdari Faaliyetlerin Desteklenmesi;

d) Toplumsal Hizmet ve İşbirliği Faaliyetlerinin Desteklenmesi;

e) Öğrenci Gelişim ve Uyum Faaliyetlerinin Desteklenmesi;

f) Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Faaliyetlerinin Desteklenmesi;

g) Girişimcilik Ekosistemi Faaliyetlerinin Desteklenmesi;


İŞKUR Gençlik Programı Katılımcılarına Verilecek Eğitimler Nelerdir?

a) İş sağlığı ve güvenliği eğitimi

b) Bağımlılıkla mücadele eğitimi

c) İş arama becerisinin geliştirilmesi eğitimi 

ç)İş ahlakı, motivasyon ve stres yönetimi eğitimi

d) Kişiler arası ilişkiler ve etkili iletişim eğitimi 

e) Finansal okuryazarlık eğitimi 

f) Genel Müdürlük tarafından Kurumun tanıtımı ve İUP hakkında katılımcıların bilgilendirilmesi başta olmak üzere katılımcıların niteliğinin geliştirilmesine yönelik olarak talebin uygun bulunması ve ödenek tahsis edilmesi aşamasında belirlenebilecek diğer eğitimler

g) Yüklenici kamu kurumunun faaliyet alanına yönelik olarak belirleyeceği diğer eğitimler


Katılımcılara Hangi Ödemeler Yapılmaktadır?

Katılımcılara katılım sağladıkları her bir gün için Yönetim Kurulu tarafından 2025 yılına yönelik belirlen 1.083 TL cep harçlığı ödenir. 


Katılımcılar için Ödenecek Sosyal Güvenlik Primleri Nelerdir?

Katılımcıların programa katılım sağladıkları günler için 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında ortaya çıkacak  %5,5 oranında sosyal güvenlik prim giderleri ödenir.


Hangi Kurumlarla İŞKUR Gençlik Programı Uygulanabilir?

10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun ekli listesinde yer alan devlet üniversiteleri ile program uygulanabilir.


İŞKUR Gençlik Programı Uygulama Süresi Kaç Aydır?

Program süresi en fazla 10 aydır.


İŞKUR Gençlik Programında Haftalık Yararlanma Süresi Ne Kadardır?

Haftalık yararlanma süresi en fazla yirmi iki buçuk saat ve üç gün olarak uygulanır.


Bir Katılımcı İŞKUR Gençlik Programından En Fazla Ne Kadar Süreyle Yararlanabilir?

Bir katılımcı, İşgücü Uyum Programının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında düzenlenen programlardan toplamda en fazla 140 fiili gün yararlanabilir.


Katılımcı seçim yöntemi nasıl belirlenir?

Programlar için noter kurası ve liste yöntemi olmak üzere iki seçim yöntemi bulunmaktadır. İŞKUR Gençlik Genelgesinde ise “Katılımcı seçimine yönelik yöntem yüklenici üniversite tarafından belirlenerek Kuruma bildirilir. İl müdürlüğü belirlenen yöntemin öncelikle Yönetmeliğe uygunluğunu değerlendirerek nihai seçim yöntemine yüklenici ile birlikte karar verir.” hükmü yer almaktadır. Bu hüküm kapsamında yüklenici üniversite programa en uygun katılımcıları belirleyebilmek adına seçtiği yöntemi il müdürlüğüne bildirir.


Katılımcılar Nasıl Seçilmektedir?

İUP Genelgesinde yer alan başvuru ve katılım şartı olarak yer alan kriterleri ve İŞKUR Gençlik Genelgesinde yer alan yüklenici üniversitenin açık öğretim veya uzaktan öğretim öğrencisi olmayan, kaydını dondurmuş ve/veya pasif durumda olmayan öğrencisi olanların başvuruları doğrultusunda yine Genelgede yer alan “Katılımcı seçiminde liste yönteminin kullanılmasına karar verilmesi durumunda programın niteliği, başvuranların sosyo-ekonomik koşulları ve benzeri hususlar gözetilir.“ hükmü kapsamında değerlendirme yapılarak İŞKUR Gençlik Programı katılımcıları belirlenebilecektir.


Yüklenici Sorumlulukları Nelerdir?

·       Katılımcıların uygun nitelikte olmamalarından kaynaklanacak sonuçlardan ya da görevli oldukları alanlara ve üçüncü kişilere verecekleri zararlardan yüklenici sorumludur.

·       Katılımcılara ait adli sicil kaydı, sağlıkla ilgili olarak çalışmaya engel bir durum olmadığına dair belgelerin ve programın niteliğine uygun diğer belgelerin talep edilmesinden ve kontrolünden yüklenici sorumludur.

·       Katılımcıların devamsızlık sınırlarını aşmaları azami süreden fazla programa katılmaları ya da yüklenicinin herhangi bir sorumluluğunu yerine getirmemesi nedenleriyle katılımcıya yapılan fazla ödemelerden yüklenici sorumludur.

·       Yüklenici, katılımcıları mevcut çalışanlarını ikame etmek amacıyla görevlendiremez.

·       İŞKUR Gençlik Programı talep tarihinden önceki bir yıl içerisinde ve programın fiilen başlayacağı tarihe kadar yüklenicinin veya bağlı, ilgili, ilişkili ve yan kuruluşlarının çalışanı olan kişiler programdan yararlanamazlar. 

·       Katılımcıların sigortalılık bildirim ve tescil işlemleri yüklenici tarafından gerçekleştirilir. Bu kapsamdaki bildirge ve belgelerin geç tesliminden doğacak idari para cezası, gecikme zammı, gecikme cezası ve benzeri her türlü zarardan yüklenici sorumludur. 

·       Katılım şartları ve ilgili mevzuatta belirlenen diğer tüm şartlara ilişkin bilgi ve belge kontrolünden yüklenici sorumludur. Yüklenici tarafından söz konusu bilgi ve belge kontrol yükümlülüğünün yerine getirilmesi amacıyla katılımcılardan katılım şartlarına yönelik belge talep edilebilir. Yüklenicinin bu sorumluluğunu yerine getirmemesinden kaynaklı oluşabilecek her türlü fazla veya yersiz ödeme yükleniciden ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte tahsil edilir.

·       Yüklenici; programların uygulanması sırasında iş sağlığı ve güvenliği açısından gerekli önlemleri almak ve bu kapsamdaki yükümlülükleri yerine getirmek, buna ilişkin tüm araç ve gereçleri bulundurmak ve iş kazası ve meslek hastalıklarında resmî kurumlara yapılması gerekli bildirimleri süresi içinde yapmakla ve durumu İl Müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür. 

·       Engellilerin, programlara katılımını sağlamak üzere program uygulanacak alanların erişilebilirliğinde gerekli önlemleri almak ve eğitimlerin takibinde engellilerin ihtiyaç duyduğu teknolojik ekipmanları temin etmek yüklenicinin sorumluluğundadır.

Katılımcılar Programa Devam Ederken Başka Bir İşte Çalışabilir Mi?

Katılımcılar programa devam ederken sürede 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı olarak başka bir iş yerinde çalışabilir. Ancak katılımcıların programa devam ederken başka bir yerde sigortalı olması nedeniyle oluşabilecek sosyal güvenlik prim borcundan Kurum sorumlu tutulamaz.

Program Başvurusu Nereden Olacak?

Program talebi sistem üzerinden açıldıktan sonra ALO170 Çağrı Merkezi, İŞKUR e-Şube (www.iskur.gov.tr) , e-devlet üzerinden başvuru süresi içinde yapılır.