BEUN’dan Sürdürülebilir Gelecek ve İklim Değişikliği İçin Stratejik Bir Adım
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “İklim Değişikliği ile Mücadelede Disiplinler Arası Yaklaşımlar ve Yeşil Beceriler” adlı çalıştay düzenlendi.
BEUN Sezai Karakoç Kültür Merkezinde gerçekleştirilen çalıştayın açılışına; BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇESAM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Deniz Karaelmas, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Müzakereleri ve Uluslararası Politikalar Daire Başkanı Ayşin Turpancı, farklı üniversitelerden akademisyenler, iklim elçileri, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.
Aziz şehitlerin anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, açılış konuşmalarıyla devam etti. Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇESAM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Deniz Karaelmas, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak çevre sorunlarına yönelik büyük bir duyarlılık içinde hareket ederek küresel düzeyde gerçekleşen iklim değişikliği ve bundan kaynaklı sorunlarla mücadele kapsamında kurumsal ve bireysel önlemler almaya çalıştıklarını aktardı. Çalıştayın özellikle Türkiye’nin bu konularda gerçekleştirebileceği çalışma ve önlem faaliyetlerini odağa alarak akademik bir çıktı sunarak tartışma imkânı yaratmaya çaba göstereceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Karaelmas, çalıştayın düzenlenmesinde katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlar ile teşviklerinden dolayı BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkürlerini sundu.
Dr. Öğr. Üyesi Karaelmas’ın ardından açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Müzakereleri ve Uluslararası Politikalar Daire Başkanı Ayşin Turpancı, çalıştay münasebetiyle Zonguldak’ta ve BEUN’da olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ortaya konan iklim değişikliğiyle mücadele vizyonu çerçevesinde bakanlık olarak gerçekleştirdikleri faaliyetlerden bahsetti. Turpnacı bununla birlikte BEUN’da gerçekleşen çalıştayın da bu minvalde sunacağı katkıların akademi ve Türkiye için büyük önem arz ettiğini ifade ederek çalıştayın düzenlenmesinde katkıda bulunan düzenleme kuruluna ve BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkürlerini sundu.
Turpancı’nın akabinde çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye gelen BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ise iklim değişikliğiyle mücadelede yapılabilecekler üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Kutoğlu sunumunda; bu hususta yapılacak çalışmaların bireysel ve toplumsal düzeyde ele almanın önemini ifade ettiği sunumunda; fosil yakıtların kullanım miktarlarında süren büyüklüğün ve dünyanın en büyük ekonomilerinin bu alandaki tedbir kararlarını uygulamamasının küresel ölçekte ciddi sonuçları olduğunu ifade etti. Türkiye olarak iklim değişikliği hususunda gerçekleştirilen önemli adımların yanında bireysel tedbirlerin ve alınabilecek önlemlerin de ülke açısından hayati önem arz ettiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Kutoğlu, çalıştayda ele alınacak hususların akademik ve toplumsal düzeyde anlamlı çıktılar sunacağını umduğunu belirterek sözlerini tamamladı.
Çalıştayın açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından BEUN Devlet Konservatuarı tarafından müzik dinletisi icra edildi. İzleyenlerden büyük beğeni toplayan konserin ardından çalıştayın oturumlarına geçildi. Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) iklim değişikliğiyle mücadelede üniversitelerin aktif rol üstlenmesini teşvik eden politikalarıyla örtüşen çalıştay oturumlarında, iklim krizine yönelik bütüncül ve çok boyutlu çözüm arayışları bilimsel bir zeminle buluşturuldu. Panel oturumlarında mühendislik, sağlık bilimleri, sosyal bilimler gibi farklı disiplinlerden gelen akademisyenler, güncel veriler ve bilimsel çalışmalar ışığında kapsamlı değerlendirmeler yaptı. Oturumlarda ayrıca disiplinler arası iş birliğinin iklim politikalarında oynadığı kilit rol ile yeşil becerilerin eğitim süreçlerine entegrasyonu ön plana çıkarıldı.
Çalıştayın açılış oturumunda; Prof. Dr. Ömer Hulusi Dede, Prof. Dr. İlker Tekin, Dr. Öğr. Üyesi İlker Akmirza, Prof. Dr. Ahmet Özarslan, Dr. Öğr. Üyesi Ceran Şekeryapan ve MFA’dan Furkan Sungur iklim değişikliğinin maden, enerji, biyoloji, çevre ve diğer alanlara etki eden farklı boyutlarına ilişkin konuşmalar gerçekleşti. Kapanış oturumunda ise toplumsal, sanatsal ve turizm gibi farklı boyut ve alanlarda konuşmalar gerçekleşirken; oturumda Prof. Dr. Emine Feryal Turan, Doç. Dr. Nazire Pınar Tanattı, Dr. Öğr. Üyesi Hülya Demirel, Dr. Ayşe Seda Aslan, Doç. Dr. Ali Asgar Çakmakcı, Öğr. Gör. Cem Dertsiz, Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Ekemen ve Dedeman Hotels & Resorts Birim Müdürü Fatih Gesmeli yer aldı.
İki gün süren “İklim Değişikliği ile Mücadelede Disiplinler Arası Yaklaşımlar ve Yeşil Beceriler Çalıştayı”n sonunda alınan görüş ve öneriler doğrultusunda oluşturulan sonuç bildirgesi, ilgili kurumlarla paylaşılmak üzere rapor haline getirilirken, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ise çevre ve iklim alanında yürüttüğü disiplinler arası çalışmalarla sürdürülebilir bir gelecek inşa etme yolundaki kararlılığını bir kez daha göstermiş oldu.